Το παιχνίδι του μπαμπά

Αυτό είναι ένα από τα παιχνίδια του μικρού Αντώνη και της μικρής Χριστίνας. Το αλφάβητο… Ο Αντώνης και η Χριστίνα -ο καθένας στην απαραίτητα κατάλληλη ηλικία- μαθαίνούν σιγά-σιγά τα γράμματα και κατ’ επέκταση πως αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν συλλαβές και λέξεις… Σε απλά ελληνικά «π και α = πα» ή «λα-λα η Λόλα»!


Το παιχνίδι περιλαμβάνει τα 24 γράμματα του αλφαβήτου -προφανώς- από μία φορά το καθένα. Έτσι ο μπαμπάς έβαλε με το μυαλό του με ποιόν τρόπο θα του μάθει πέντε γράμματα. Πως θα σχηματίσει τις πρώτες συλλαβές. Κάπου πιο μετά ήρθαν κι οι λέξεις… Ήρθε το «ΝΕΡΟ», το «ΨΩΜΙ» και πολλές άλλες… Όλες τηρώντας τη βασική προϋπόθεση: Μια φορά το κάθε γράμμα.

Πόσες λέξεις άραγε μπορείς να σχηματίσεις με μονάχα μια φορά το κάθε γράμμα; Για παράδειγμα δεν μπορείς να γράψεις «ΛΟΛΑ»… Έχει δύο φορές το «Λ»! Τις περισσότερες φορές δεν μπορείς να γράψεις ούτε το όνομά σου! Κι επειδή ο μπαμπάς του Αντώνη υπομονή είχε, αλλά είχε και πολύ χρόνο, έβαλε με το μυαλό του τη σπαζοκεφαλιά… Ποια είναι άραγε η μεγαλύτερη λέξη (σε πλήθος γραμμάτων) που μπορεί να σχηματιστεί και να περιλαμβάνει το κάθε γράμμα μόνο μια φορά;

Οι λατίνοι κομπιουτεράδες εις τας Ευρώπας και τας Αμερικάς, εκείνοι που σχεδιάζουν γραμματοσειρές, έχουν μια ανησυχία… Δεν μπορούν να διακρίνουν μερικές απαραίτητες σχεδιαστικές λεπτομέρειες στα γράμματά τους αν δεν τα δουν σε ροή κειμένου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δουν αυτά που θέλουν, αυτά που χρειάζονται, αν αραδιάσουν όλο το λατινικό αλφάβητο με την σειρά a, b, c, d, ... Τους έρχεται ευκολότερο αν το δουν σαν κείμενο. Επινόησαν λοιπόν την παρακάτω φράση:

«The quick fox jumps over the lazy dog» 

Η φράση περιλαμβάνει και τα 26 γράμματα του λατινικού αλφαβήτου σε μια ολάκερη φράση που -περιέργως- έχει και νόημα! Μια τέτοια φράση είναι μια από τις γνωστές και ως «pangram». Περιέχει όλα τα γράμματα από μια φορά. Αλλά είναι φράση (πρόταση) και η μεγαλύτερη λέξη έχει μόλις 5 γράμματα… Εδώ το αντικείμενο είναι να βρεις μια λέξη με όσο το δυνατόν περισσότερα…

Μα, δεν είναι και τόσο εύκολο! Ο μπαμπάς του Αντώνη βρήκε μια λέξη με 11 γράμματα…


Κατόπιν το κουβέντιασε με τον φίλο του, τον Δημήτρη, ομοίως μπαμπά δύο παιδιών… Με τη διαφορά ότι ο Δημήτρης έχει και τέσσερα εγγόνια! Συνεπώς μεγαλύτερη εμπειρία, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε! Ο Δημήτρης την επόμενη ημέρα βρήκε μια λέξη με 12 γράμματα!


Ο Δημήτρης συμφώνησε ότι το παιχνίδι έχει ένα …περίεργο ενδιαφέρον και πρέπει να κοινοποιηθεί, και να το μάθει ο ηλεκτρονικός περίγυρος. Κι όλοι οι ηλεκτρονικοί friends και followers. Ποια λέξη μπορεί να έχει 13, 14 ή 15 μοναδικά γράμματα; Ή περισσότερα; Ας είναι στη γενική ή την αιτιατική πτώση, σε όποιο βαθμό ή ακόμη και στην καθαρεύουσα ή την αρχαία! Ας είναι έστω και ξένη λέξη που να τη χρησιμοποιούμε εδώ… Αρκεί να μπορεί να μπορεί να πιστοποιηθεί από κάποιο λεξικό… Όποιος βρει τη μεγαλύτερη λέξη δεν θα κερδίσει απολύτως τίποτε πέρα από το καμάρι του νικητή! Λεφτά δεν υπάρχουν! Ούτε υπάρχουν κρυμμένοι πουθενά τίποτε περίεργοι συμβολαιογράφοι που θα διασφαλίσουν την νομικώς ορθή διεξαγωγή του παιχνιδιού, τη σύνταξη συμφωνητικών και...


Η Άννα, ως έμπειρη κι εκείνη (!), σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μας εξέπληξε και μας έβαλε να ψάχνουμε τα λεξικά...



Πάμε λοιπόν για το 14ο... Καλή προσπάθεια!