23/12/14

Άλλη μια ωραία ημέρα


Άλλο ΤΕΕ κι άλλο ΣΑΔΑΣ. Άλλο ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο με barcode κι άλλο καταμέτρηση ψήφων κατά τα απαρχαιωμένα πρότυπα της «αλλαγής». Στο ΤΕΕ πέρυσι δεν προλάβαμε να γυρίσουμε σπίτια μας, να πιούμε ένα τσίπουρο για να κόψει την υπερένταση και…, να τα συγκεντρωτικά στο 100%. Το επόμενο πρωί, αξημέρωτα, είχαμε και τη σταυροδοσία! Κι όλα αυτά σε σύνολο κάπου 30.000 με 35.000 ψήφων. Αντίθετα φέτος στο ΣΑΔΑΣ κατέβηκαν λιγότεροι συνδυασμοί, λιγότεροι υποψήφιοι και μόλις 2.300 ψηφοφόροι. Τα αποτελέσματα ήρθαν την επόμενη ημέρα ενώ οι σταυροί προτίμησης μετρήθηκαν και επισημοποιήθηκαν μια εβδομάδα μετά!

Πήγαμε καλά… Έτσι λέω! Με βάση τα πρώτα ανεπίσημα* αποτελέσματα (που δεν θα απέχουν και πολύ από το τελικό) πήγαμε καλά! Ξανά τρίτη δύναμη η ΕλΕΜ πανελλαδικά αλλά τρίτη και στην Αθήνα που είναι ο μεγάλος πυρήνας των ψηφοφόρων. Στις περυσινές εκλογές για την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, του μεγαλύτερου κλαδικού φορέα της χώρας, λέγαμε ότι οι εκλογές των μηχανικών -λόγω πλήθους ψηφοφόρων- είναι ένα πολύ σοβαρό στατιστικό δείγμα. Κατ’ αναλογία οι εκλογές του ΣΑΔΑΣ είναι αντίστοιχα ένα σαφές δείγμα για τη θέση και την ισχύ των εντός ΤΕΕ παρατάξεων που έχουν μακροχρόνια διαδρομή και ενασχόληση με τα τεκταινόμενα.

*ανεπίσημα είναι συνήθως τα αποτελέσματα όταν έχει καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων ωστόσο εκκρεμούν κάποιες ενστάσεις ή η ολοκλήρωση/πιστοποίηση άλλων διαδικαστικών ζητημάτων.

Να λοιπόν τι τελικά συνέβη… Αναλυτικά οι ανεπίσημοι ψήφοι ανά πόλη:


Και οι ψήφοι (πάλι οι ανεπίσημοι) ανά περιφέρεια:


Θεωρήστε δεδομένο ότι σε σύνολο λιγότερων από 1000 ψήφων στην Αθήνα ή σε 2300 ψήφους σε όλη την Ελλάδα ότι πεντάδες και δεκάδες ψήφων δεν μπορούν να είναι αμελητέες. Με βάση αυτό προκύπτει ολίγη κριτική σε μερικά επί μέρους στοιχεία που αλίευσε το μάτι μου:

Στην Πελοπόννησο η ΕλΕΜ πέτυχε ένα ωραιότατο 33%! Ένας στους τρεις ψήφισε ΕλΕΜ, ποσοστό που σε καμία περιφέρεια δεν πέτυχε καμία άλλη μη τοπική παράταξη, από εκείνες δηλαδή που «κατέβασαν» πανελλαδικά υποψηφίους. Και το σύνολο των ψήφων είναι «απλωμένο», δεν προέρχεται από μία μοναδική πόλη-πυρήνα, 15 κουκιά έδωσε η Κόρινθος, άλλα 10 η Τρίπολη… Ο Πύργος Ηλείας μάλιστα έδωσε ένα απίστευτο 100% στην ΕλΕΜ! 28 άνθρωποι ψήφισαν, κι όλοι τους ψήφισαν την ΕλΕΜ !

6 «κουκιά» έδωσε στην ΕλΕΜ και η ηρωική Κάρπαθος! Ποιοι είναι αυτοί οι 6; Ποίος τους ξέρει; Αλήθεια, έχει τόσους πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες αρχιτέκτονες σε ‘κείνο το νησί; Αυτούς τους τύπους πρέπει κάποια στιγμή να τους γνωρίσουμε!

Κι απορώ διότι σε ένα άλλο νησί, μεγαλύτερο όπως η Κέρκυρα, ψηφίσαν όλοι κι όλοι 13 αρχιτέκτονες. Λίγους τους λες! Μάλιστα δύο ψηφοδέλτια ήταν άκυρα! Από τους λοιπούς 11 οι 6 ψήφισαν ΕλΕΜ! Καλό το ποσοστό του 54,5%!

Άλλα 5 «κουκιά» έδωσαν τα Χανιά (να ‘χουμε να μαζεύουμε) τη στιγμή που εκεί (στην Κρήτη) επικράτησαν τοπικές παρατάξεις… Παρατάξεις που με 25 ψήφους έβγαλαν 2 έδρες στην αντιπροσωπεία!

Και στην Θεσσαλονίκη δεν λες ότι τα πήγαμε κι άσχημα. Το να κόψεις 14 από μια Δυνα.Μη δεν το λες και λίγο…

Κι αν στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη για το ΤΕΕ η Θεσσαλονίκη ζητωκραύγαζε για το 14,6% της ΕλΕΜ (σε πανελλαδικό ποσοστό της τάξεως του 10-11%), είναι η Αθήνα που δικαιούται να πανηγυρίζει για το δικό της 14,6% την Κυριακή που μας πέρασε… (και γαμώ τις συμπτώσεις ε;)

Κι όσο κοιτάς τους πίνακες όλο και θα βλέπεις πράγματα. Να, κι άλλος πίνακας: Οι ψήφοι και η κατανομή εδρών:


Τελικά αυτή η δουλειά με τους πίνακες με έχει επηρρεάσει, πρέπει να το κοιτάξω!

Διαπίστωση 1η: Το να είσαι η μεσαία δύναμη που εδώ και αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις αισθάνεται καλά για τις 3ες και 4ες θέσεις είναι ένα ήδη παγιωμένο καθεστώς. Δεν πρέπει να ανησυχούμε μήπως χαθεί, μόνο πρέπει να κοιτάμε …λίγο ψηλότερα! 

Διαπίστωση 2η: Πρέπει να βοηθήσουμε του συναδέλφους της περιφέρειας περισσότερο. Υπήρξαν άνθρωποι που κουράστηκαν, έκαναν καλή κούρσα και έφεραν σημαντικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι που πρέπει να εδραιωθεί και να αναπτυχθεί! Μέχρι τις επόμενες εκλογές…

Διαπίστωση 3η: η προσέλευση 950 ανθρώπων εντός λεκανοπεδίου και 2.300 πανελλαδικά για τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ είναι -αν μη τι άλλο- ένα απογοητευτικό μέγεθος. Σε τούτο κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η απαίτηση πληρωμής για την απόκτηση δικαιώματος ψήφου. Και μ' αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η «πελατειακή» σχέση υποψηφίων-ψηφοφόρων. Όσο κι αν τα οικονομικά του συλλόγου δεν το επιτρέπουν καλό θα είναι τέτοια υποχρέωση να καταργηθεί.



Ωπ, τι γίνεται εδώ;

...φήμες λένε ότι εκλέγομαι στην πανελλαδική αντιπροσωπεία! Κι αυτό με κάνει να σκέφτομαι δύο πράματα:

Μια πρώτη σκέψη που ακούγεται απολύτως τυπική… Είναι τόσο μα τόσο χιλιοφορεμένη και ξεθωριασμένη που μοιάζει ξύλινη και αμιγώς πολιτική. Είναι όμως και ειλικρινής: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μπήκαν στον κόπο και τα έξοδα για να έρθουν να μου χαρίσουν ένα σταυρό προτίμησης… Αλλά κι εκείνους που είτε δεν τα κατάφεραν, είτε δεν ήθελαν για λόγους συνείδησης». 

Και μια δεύτερη. Πιο προσωπική, που πρακτικά φανερώνει την άγνοια για ό,τι έρχεται: Στην προσπάθεια να τηρήσω εκείνη την υπόσχεση που είχα δώσει προ ενός έτους, όταν πρωτο-αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά, εκείνο το «πάλι ο Κώστας θα ‘μαι»… ε, σε τούτη την προσπάθεια θα ήθελα τους φίλους που με προτίμησαν να είναι κοντά μου, για ένα και μόνο λόγο: Αν ποτέ δει κανείς ότι μέσα σ’ αυτή τη διαδρομή αλλοτριώνομαι, ότι χαλάω, ότι τελικά δεν είμαι ο Κώστας που ξέρατε, παρακαλώ ενθέρμως να με σκουντήξει να ξυπνήσω!

Θα ‘θελα να κλείσω με μια ευχή: Ας μην χρειαστεί σε καμία τριετία να ανέβει σε τούτο το blog κάποια ανάρτηση με τίτλο «Κι έτσι κλείσαμε τον ΣΑΔΑΣ»… Γιατί ο ΣΑΔΑΣ έχει μακρά και έντονη ιστορία…