1/4/14

Απελευθέρωση ή δικαίωμα;

Δεν λέω ότι είμαι υπέρ όλων των βίαιων αλλαγών που προωθούνται με ένα πολυνομοσχέδιο. Έτσι κι αλλιώς όταν σε ένα τέτοιο «απάνθισμα» νόμων, λίγο από ‘δω, λίγο από ‘κει και λίγο ακόμη παραπέρα, προσπαθούμε να στριμώξουμε ένα σωρό αλλαγές, ε, ο κάθε άνθρωπος σε κάποιες από αυτές θα συμφωνήσει και ο ίδιος σε κάποιες άλλες θα αντιδράσει. Όλοι μας θα το πάθουμε αυτό…

Διαφωνώ πλήρως και καθέτως με τη λογική που λέει ότι εφ’ όσον ένα τέτοιο πολύ-νομοσχέδιο το έκανε η κυβέρνηση την οποία (κάποιοι) δεν ψηφίσαμε, τότε (και μόνο τότε) αντιτιθέμεθα σε κάθε διάταξη, παράγραφο και φράση αλλά και με κάθε τρόπο. Κι εξηγούμαι:

Γράφει ο άλλος στα social με βαρύγδουπο ύφος και γαρνιτούρα πλερέζας:

Ο νόμος 4663/1930 με τον οποίο οριζόταν ποιος ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού στη χώρα μας τα τελευταία 84 χρόνια, αποτελεί πλέον παρελθόν καθώς το πολυνομοσχέδιο έφερε αλλαγές στο επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του τοπογράφου μηχανικού.

Άλλοι τίτλοι που διαβάστηκαν επίσης: 

Ισοπεδώνονται όλα τα πτυχία των Πολυτεχνείων: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο Πολυνομοσχέδιο όπου ισοπεδώνουν την Ανώτατη Εκπαίδευση με μια ντροπολογία της τελευταίας στιγμής. Εκτός από το κολλέγια τα οποία φωτογραφικά ενέταξαν στους "διπλωματούχους μηχανικούς" με την υποπαράγραφο ΙΓ.12 του Πολυνομοσχεδίου, χθες -κατά τη διάρκεια της παρωδίας που ονομάζουν κοινοβουλευτική διαδικασία- προχώρησαν…

Αυτομάτως καταλαβαίνει κανείς πολιτικές πεποιθήσεις και μόνο. Καταλαβαίνει ότι εκείνος που σχολιάζει με τέτοιο τρόπο, που παρουσιάζει είδηση διαμορφώνοντας κλίμα μιζέριας προτού καν αναγνωστεί η είδηση κι εν τέλει απλώς δεν επιδιώκει το διάλογο.

Μα, για μισό λεπτό… 

Πρώτα απ’ όλα, δεν το περιμέναμε ότι θα γινόταν; Τόσες και τόσες -εδώ και χρόνια παλαιότερες- κουβέντες γέννησαν μονάχα αντιδράσεις της ανακοίνωσης και της εκ του γραφείου διαμαρτυρίας… Από εκείνες που είναι καταδικασμένες να μην πετύχουν απολύτως τίποτε! 

Πέρα από το αναμενόμενο του γεγονότος, αυτό που εκπλήσσει είναι η εκείθεν δήθεν έκπληξη… Δηλαδή, δεν είχαμε υπομηχανικούς μέχρι σήμερα; Δεν είχαμε διακοσμητές που θα ‘θελαν να είναι αρχιτέκτονες; Δεν έχει ο φίλος μου ο τοπογράφος μερικά αποπαίδια από τα ΤΕΙ που τα στέλνει εδώ κι εκεί και μετράνε τις βροχές μια-μια; Και αρπάζει τη σφραγίδα ο «εκ του ασφαλούς» διπλωματούχος και, δίχως αίσθηση ευθύνης, σφραγίζει και αμοίβεται… Κι οι μικροί (κάτι σαραντάρηδες με δύο και τρία παιδιά) παίρνουν τον κατιμά. Όλοι αυτοί, επειδή έχουν «κατώτερο τίτλο», πτυχίο σου λέει κι όχι δίπλωμα, για ένα κομμάτι ψωμί πρέπει να αμοίβονται; Όχι βέβαια! 

Ε, δεν θα πρέπει να δουλέψουν όλοι αυτοί;

Στην πιάτσα είμαστε, όλοι εκεί δουλεύουμε και ξέρουμε τι γίνεται… Γνώρισα διακοσμητές πιο σοβαρούς και πιο άξιους από πολλούς ξινούς και δυσκοίλιους αρχιτέκτονες… Που ήξεραν να δώσουν οδηγία και να κουμαντάρουν ένα στρατό μαστόρων στην οικοδομή… Που ήξεραν τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Την ίδια ώρα που το ΤΕΕ έδωσε το δικαίωμα σε κάτι ανέραστες αρχιτεκτόνισσες να γίνουν ελέγκτριες δόμησης ενώ δεν είχαν πατήσει ποτέ ξανά το πόδι τους σε γιαπί. Κι εμφανίστηκαν με φουλάρι και γόβα… Κι ακόμη γελάνε οι καλουπατζήδες!

Αν δεν πάρουν αυτό το δικαίωμα ετούτοι οι επαγγελματίες, πώς άραγε θα πάμε μπροστά;

Αντιτείθεμαι με όση λογική έχω ακόμη, σε όσους «διπλωματούχους» διεκδίκησαν δικαιώματα για τη δική τους «κλειστή» μερίδα. Σε όσους δεν είδαν με καλό μάτι κάποιον «κατώτερο», κάποιον ΤΕ που πήγε να τους πάρει τη δουλειά. Σε όσους επαναπαύθηκαν στο κλειστό επάγγελμα που όριζε κατώτερες αμοιβές ακόμη κι αν ήταν υψηλές… Μια τέτοια εξέλιξη δικαιώνει κι εκείνον που θέλει και μπορεί να προσφέρει καλύτερη και συνάμα φτηνότερη εργασία… Και καλώς έρχεται. Και αυτό είναι το πραγματικό νόημα της ελεύθερης αγοράς.

Και τελικά… ας μαζευτούμε πολλοί! Ας διαγωνιστούμε στον καιρό της παρακμής για να επιπλεύσει ο καλύτερος… Ο πραγματικά καλύτερος, ο άξιος!

--
Και θα ρωτήσει ο …αντίλογος: Άλλα μας έγραφες κάποτε περί επαγγελματικών αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων (!) Και απαντώ: Άλλο ο άξιος κι άλλο ο ξερόλας! Εγώ λ.χ. δεν σκοπεύω να υπογράψω στατική μελέτη. Εσύ; Θα πας στον οφθαλμίατρο αν σε πονάει το δόντι σου;;;