25/1/13

Τα χειροποίητα χαρτιά της Awagami

Φίλοι και γνωστοί είχαν λάβει το ίδιο e-mail εκείνο το πρωινό του Δεκέμβρη που πέρασε... Και κανένας δεν αγνόησε την προτροπή του Δημήτρη, του εν Ελλάδι ειδικού… "Η σωστή απάντηση είναι η τάδε" Πολλοί από εμάς προωθήσαμε κιόλας το e-mail του παραπέρα. Σε συγγενείς και φίλους… Κι η απάντηση ήταν σωστή… Και όλοι όσοι αφιερώσαμε πέντε λεπτά από τη ζωή μας για να πράξουμε τα …δέοντα, να συμπληρώσουμε δηλαδή τη σωστή (!) απάντηση και μερικά στοιχεία μας, έπρεπε μόνο να περιμένουμε. Δεν είναι άλλωστε και απλό πράγμα να περιμένεις την επόμενη άφιξη του ταχυδρομείου από την Ιαπωνία!

Όποιος είχε απαντήσει σωστά θα έπαιρνε δώρο από την εταιρεία ένα φάκελο με χειροποίητα χαρτιά washi τα οποία (περιττή πληροφορία) θα είχαν την ιδιότητα να μπορούν να περάσουν μέσα από εκτυπωτή και να δεχθούν inkjet μελάνια… (Σημ.: Όταν έχεις δει, όταν έχεις πιάσει στα χέρια σου το χειροποίητο χαρτί, δεν μπορεί, θα αναρωτηθείς απαραιτήτως αν έχει σημασία να μπορεί να περάσει από τον εκτυπωτή…)

Κι αν έχεις απαντήσει για δύο ανθρώπους (για σένα και τη σύζυγο) έχεις κι ένα μικρό advantage! Περιμένεις δύο πακέτα… Όχι δεν σε πιάνει η απληστία, δεν υπάρχει λόγος… Και μετά, απλώς φωτογραφίζεις!





Φωτογραφίζεις για να μείνει το συναίσθημα...

Χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Δημήτρη που με έκανε να περιεργάζομαι για ώρες σαν μικρό παιδί το περιτύλιγμα του χριστουγεννιάτικου δώρου μου… Βλέπεις τις ίνες του κίτρινου-χρυσού φακέλου και ταξιδεύεις στην άπω Ανατολή. Εκεί όπου νοιώθεις ότι κρατώντας αυτό που μόλις έφτασε με το ταχυδρομείο κρατάς και την ιστορία του… Έχεις τη δυνατότητα να κλείσεις τα μάτια και να μυρίσεις το χώμα που ποτέ δεν θα πιάσεις… Να ακούσεις τη μελωδία του χειμωνιάτικου πρωινού… Να κρατήσεις ένα λουλούδι του οποίου κρατάς τα αποξηραμένα φύλλα…

Σε τέτοια χαρτιά (πάντα μιλώντας για τα περιτυλίγματα, τους φακέλους) δεν εκτυπώνεις, δεν γράφεις με στυλό ή μαρκαδόρο… Δεν σκιτσάρεις έντονα. Μια πένα τους αρμόζει, η σιγουριά της ηρεμίας, η γαλήνη της τέχνης… Είμαι γοητευμένος από αυτό που κρατώ στα χέρια μου, τόσο που ντρέπομαι να το ανοίξω!

Σαν τους συλλέκτες…





  


  




Οι νικητές του διαγωνισμού ήταν παγκοσμίως μόλις 150. Μας το είπαν με ανακοίνωσή τους μέσω της σελίδας τους στο facebook. Από αυτούς υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 50-60 ήταν από την Ελλάδα! Ευχαριστούμε και καλή-καλή χρονιά!

Οκτώ γενεές και 300 χρόνια πέρασαν από το πρώτο εργοστάσιο της Awagami 
και σήμερα ο 97-χρονος Minoru Fujimori μαζί με τη σύζυγό του Tsune 
συνεχίζουν να παράγουν με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο.