16/12/11

Τα φωτοτυπάδικα των πολεοδομιών – Συγκριτικό τεστ!



Είναι πολλές οι φορές που πρέπει να πάρεις από την πολεοδομία σχέδια, χάρτες ή ότι άλλο σκαρφιστεί ο νους μας. Αυτά τα σεντόνια, για τα οποία τα μηχανήματα που απαιτούνται δεν διατείθενται σε ένα απλό φωτοτυπάδικο. Μηχανήματα ακριβά και ζόρικα. Το ότι οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν δικό τους φωτοτυπικό κέντρο για να προμηθεύουν τους πολίτες με τα αιτούμενα είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Λεφτά δεν υπάρχουν… Ούτε για χαρτιά, ούτε για μελάνια, πολύ δε για φωτοτυπικά μηχανήματα τέτοιας μεγάλης αξίας.

Έτσι, όπως όλοι ξέρουμε, ανθεί, με μεγάλη χάρη και καμάρι, η εξάπλωση φωτοτυπικών κέντρων όπου υπάρχει πολεοδομία. Άλλες φορές εντός του κτιρίου της πολεοδομίας κι άλλες πλησίον. Σκοπός η χαρτογράφηση και οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά… για κάθε πολεοδομία εντός του λεκανοπεδίου. Άλλωστε πριν επισκεφθείς μια πολεοδομία, πρέπει να γνωρίζεις καλά τρία πράγματα: Το φωτοτυπάδικο, το τυροπιτάδικο και το παρκινγκ!

Πολεοδομία Αγ. Παρασκευής
Το μοναδικό μαγαζάκι βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της μικρής πλατείας. Καλοσυνάτοι εργαζόμενοι και καφενείο (όπως πρέπει) ακριβώς δίπλα συνιστούν ένα σχήμα που, αν πετύχεις καλό καιρό σε οδηγεί στη σκέψη πως η πολεοδομία μπορεί να περιμένει… Η εξυπηρέτηση είναι σχετικά γρήγορη και οι τιμές πολύ λογικές! (Βαθμολογία 4/5)

Πολεοδομία Δήμου Αθηναίων (Σωκράτους)
Ακριβώς απέναντι από την πολεοδομία βρίσκονται τα φωτοτυπάδικα. Πληθυντικός όπως όλοι ξέρουμε αλλά… Ένας από αυτούς είναι καλός φτηνός και γρήγορος. Οι άλλοι ή θα σκυλοβαριούνται, η θα έχουν «κέφια», ή δεν θα κόβουν τιμολόγια αν δεν ξεπερνάς κάποιο ποσό… τόσο ώστε απλά να σε ξενερώσουν. Θέλει λίγο προσοχή… Κατά τα άλλα τουλάχιστον δεν θα καθυστερήσουν και θα προλάβεις να κάνεις τη δουλειά σου. Ειδικά αν έχεις ένα από τα καλύτερα σε εξυπηρέτηση αρχεία ανά το λεκανοπέδιο, δεν θες να ξενερώνεις από τους άσχετους… (Βαθμολογία 3/5)

Πολεοδομία Νομαρχίας Αθηνών (Συγγρού)
Εδώ τα μαγαζιά είναι δύο. Ένα μικρό δίπλα ακριβώς από την πολεοδομία και ένα πιο μεγάλο, από τα πολύ μεγάλα σε απόσταση μόλις ενός τετραγώνου. Το μικρό χρησιμεύει για να βγάλεις κανένα στέλεχος, κάτι μικρό… Όχι ότι δεν βγάζει σχέδια, απλά χάνεται στη μετριότητα λόγω των ανέσεων του μεγάλου… Στον μεγάλο άλλος θα σου βγάλει σχέδια, άλλος στελέχη, διαθέτει μηχανοκίνητο δίπλωμα και οι λεβέντες είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου. Επιπλέον κάνει scan, ψηφιοποιήσεις, τεύχη, μαζικές εκτυπώσεις και πολλά άλλα. Ίσως το καλύτερο μαγαζί στην Αθήνα, έχει μόνο να ζηλέψει τα αντίστοιχα στη Στουρνάρη και πέριξ του Πολυτεχνείου. (Βαθμολογία 5/5)

Πολεοδομία Αιγάλεω
Κάτι σαν τη Βαρβάκειο των φωτοτυπικών καταστημάτων. Στον ίδιο δρόμο υπάρχουν τέσσερα πέντε μαγαζιά, μικρά και μεσαία τα οποία έχουν ίδιες παροχές, ταχύτητες και κόστη. Θα μου μείνει αξέχαστο ένα ηρωικό δίπλωμα μιας σειράς σχεδίων το οποίο είχε γίνει με απόλυτη ελευθερία έκφρασης! Όλα στο επίπεδο του μετρίου λοιπόν, αλλά …στο Αιγάλεω είσαι, κάνε μας τη χάρη! (Βαθμολογία 2/5)

Πολεοδομία Αργυρούπολης
Το φωτοτυπάδικο βρίσκεται επάνω στο κτίριο. Δεν απομακρυνόμαστε πολύ. Αν το συνδυάσει κανείς με ένα σβέλτο αρχείο που υπάρχει στην πολεοδομία, το σκηνικό χαρακτηρίζεται ιδεώδες. Πλην όμως… Είναι όμως λίγο ακριβός το πλασάρει δε ότι κάνει και καλές τιμές σε όποιον είναι μηχανικός. Φαντάζομαι ο ιδιώτης τι θα δίνει… (Βαθμολογία 2/5)

Πολεοδομία Αχαρνών (Μενίδι)
Σε μια εντελώς υποβαθμισμένη περιοχή όπου ούτε το κτίριο της πολεοδομίας δεν το «πιάνει» το μάτι σου (μοναδική εξαίρεση η σημαία) το φωτοτυπάδικο είναι χώρος συνεύρεσης του φιλικού περιβάλλοντος της κυρίας ιδιοκτήτριας. Με το κουτσομπολιό να βασιλεύει θα καθυστερήσεις λίγο αλλά …έχουμε και συζήτηση εδώ! Βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της πολεοδομίας και καλό είναι να πάς χωρίς να βιάζεσαι… (Βαθμολογία 1/5)

Πολεοδομία Γλυφάδας
Εδώ θέλει λίγο περπάτημα. Το πρώτο από τα καταστήματα που συναντάς κατευθυνόμενος στο κέντρο της Γλυφάδας απέχει κάπου 4-5 τετράγωνα από την πολεοδομία. Είναι μάλιστα χωμένο σε ένα στενάκι και πρέπει να το γνωρίζεις… Κατά τα άλλα η εξυπηρέτηση είναι καλή ενώ οι τιμές είναι κάπως τσιμπημένες… Το επόμενο κατάστημα μην το σκεφτείς, απέχει ακόμα περισσότερο. (Βαθμολογία 3/5)

Πολεοδομία Δραπετσώνας – Κερατσινίου
Το συγκεκριμένο μαγαζί είναι σε απόσταση 2 τετραγώνων από το κτίριο της πολεοδομίας, θέλει όμως να πάρεις σαφή οδηγία από το αρχείο. Είναι το μοναδικό εκεί γύρω και ενώ είναι χαρακτηριστικά φτηνό, είναι το ίδιο αργό! Η κυρία το δουλεύει μόνη της με ένα μόλις μηχάνημα, χειροκίνητο κόφτη και δίπλωμα κατά τις παραδοσιακές μεθόδους… και καθυστερεί! Αν έχεις καμιά τριανταριά σχέδια να βγάλεις είναι σίγουρο ότι η ουρά θα φτάσει στην πολεοδομία! (Βαθμολογία 2/5)

Πολεοδομία Καπανδριτίου
Όποιος έχει επισκεφθεί έστω και μια φορά αυτό το μαγαζάκι θα το θυμάται πάντα. Είναι ένα μαγαζί που δεν το κόβει το μάτι σου, βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της πολεοδομίας, στην απέναντι πλευρά της πλατείας. Λένε πως αν έχεις δυσκολίες μέσα στην πολεοδομία για να βγάλεις μια άδεια, τότε απευθύνεσαι εκεί, στην ...καλή κυρία του φωτοτυπάδικου. Ή τουλάχιστον ήταν έτσι πριν από καμιά δεκαετία. Η κυρία τώρα πια έχει μεγαλώσει αλλά όσο να ‘ναι, όλο και κάποιον θα γνωρίζει, όλο και κάποιο τηλέφωνο θα πάρει… (Βαθμολογία 3/5)

Πολεοδομία Κηφισιάς
Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Άπαξ και πάρεις τα σχέδια από τη γραμματεία της πολεοδομίας, πρέπει να αφήσεις ταυτότητα. Για κανένα λόγο δεν αφήνεις κλειδιά αυτοκινήτου διότι ...θα χρειαστείς το αυτοκίνητο. Τα πράματα δυσκολεύουν επειδή πρέπει να ψάξεις να παρκάρεις γύρω-γύρω στον τροχονόμο και αφού βγάλεις τις φωτοτυπίες, άντε ξαναψάξε να παρκάρεις στην πολεοδομία. Η σκέψη να μην πάρεις το αυτοκίνητο κοστίζει ένα εικοσάλεπτο περπάτημα. Η παρέα είναι απαραίτητη… Τα μαγαζί κατά τα άλλα είναι έμπειρο και γρήγορο, οι τιμές πολύ λογικές. Επόμενη εναλλακτική στην …Ερυθραία! (Βαθμολογία 2/5)

Πολεοδομία Μαρκόπουλου
Σαν βγαίνεις από το μαρτύριο της σταγόνας στο αρχείο της πολεοδομίας, θα χαρείς όταν συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει κατάστημα και καφέ εντός του κτιρίου. Είναι ένα κατάστημα και τα κάνει όλα! Σχέδια, φωτοτυπίες, καφέδες, τυρόπιτες! Ουρές ελάχιστες και καλές τιμές. Και καλός καφές! (Βαθμολογία 4/5)

Πολεοδομία Μοσχάτου – Ταύρου
Κάποτε, όσο ο Δήμος Μοσχάτου ήταν μόνος κι αυτόνομος, άλλο τόσο αυτόνομο ήταν κι ένα φωτοτυπάδικο, όχι πολύ μακριά από το κτίριο του δημαρχείου. Ήταν όμως αργός και λίγο ακριβός. Ασύμφορος, αλλά πόσο τακτικά θα σου τύχαινε δουλειά εκεί; Σε ένα τόσο μικρό δήμο; Σήμερα το Μοσχάτο έχει μεταφερθεί και στο δημαρχείο Ταύρου δεν υπάρχουν μαγαζιά σε μικρή εμβέλεια. Πρέπει αναγκαστικά να πάρεις το αυτοκίνητο. Σε αντίθεση με την Κηφισιά, εδώ η απόσταση δεν περπατιέται. (Βαθμολογία 2/5)

Πολεοδομία Δήμου Πειραιά (Θηβών)
Το μαγαζί βρίσκεται εντός του κτιρίου, δίπλα στο καφενείο στον ημιόροφο. Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα! Είναι το μοναδικό μαγαζί εντός εμβέλειας και λογικά χτυπάει τις τιμές. Και τις χτυπάει καλά! Από ταχύτητα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και ακόμη και το δίπλωμα των σχεδίων γίνεται με τα χέρια και χωρίς …οίκτο! Ίσως το χειρότερο μαγαζί του λεκανοπεδίου… (Βαθμολογία 1/5)

Πολεοδομία Νομαρχίας Πειραιά (Γρηγ. Λαμπράκη)
Από το αρχείο της πολεοδομίας, ο Ηρακλής θα σε πάρει από το χεράκι και θα σε πάει στον «δικό του» απέναντι. Ακόμα χειρότερα θα σου κουβαλήσει τα σχέδια εκείνος για να βεβαιωθεί ότι τα παρέδωσε στο σωστό μαγαζί… Νέα παιδιά μέσα στο μαγαζί, γρήγορη δουλειά και σε λογικές τιμές. (Βαθμολογία 4/5)

Έχω αφήσει στην άκρη μερικές πολεοδομίες που είτε έχω πολύ καιρό να πάω (Παλλήνη) είτε δεν έχω βρεθεί ποτέ (Μαρούσι, Βούλα). Θα εκτιμούσα ενίσχυση των ανωτέρω με τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις. Feel free & mail me!

Κι αν φαντάζει μεγαλόπνοο, προτείθεμαι να κάνω μια αντίστοιχη λίστα για τα καφέ-τυροπιτάδικα των πολεοδομιών. Ακόμα καλύτερα και τα τσιπουράδικά και τα μεζεδοπωλεία! Πιο πιασάρικο θέμα αλλά εκεί θα χρειαστώ τη συνεισφορά όλων!